fredag 26 december 2014

Annandag Jul!

Och vi slappar så mycket vi kan efter två dagars julfirande. Tog en uppfriskande promenad förut men -13 grader är lite för kallt. Men hellre så här än slask och regn. Liv provade också sina skidor som hon fick av tomten men tålamodet glömde hon inne så det blev inte så mycket åkande. Annars eldar vi i kaminen och slappar i soffan. En riktigt perfekt annandag jul. 
Årets familjebild tog vi här hemma, framför granen som vanligt. En tradition som jag hoppas vi kan fortsätta med.

onsdag 24 december 2014

Julkortsession!

I brist på snö fick vi vara inomhus i år och ta bilder till julkort. Det översta skickade vi ut och det var faktiskt det första kortet jag knäppte.







God Jul allesammans! Tack för att ni tittar in här!

söndag 21 december 2014

Klä granen och citronkola.

Vilken vecka det blev!! Lars blev sjuk i måndags och blev bara värre under veckan. Sådant som vi hade planerat att göra blev inte av och sådant som vi inte planerade men som vi blev tvungna till (t ex hämta ett paket i Munkfors som blivit felsorterat) gjorde hela veckan lite tjosanhejsan! Kulmen nådde oss på fredagskväll när Lars fick över 40 graders feber trots alvedon och ringde sjukvårdsrådgivningen för att rådgöra hur mycket febernedsättande han kunde äta. Den han pratade med tyckte han skulle åka till akuten eftersom febern hoppade så, så kl 23 ungefär kom vi in på akuten. Där blev han ordentligt undersökt och prover togs men förmodligen var det "bara" en ordentlig virusinfektion. Läkaren hörde inget konstigt på lungorna men Lars fick möjlighet att åka upp på lördagen ifall han ville röntga. Efter lite velande på lördag åkte han upp och tur var det för det visade sig att han fått lunginflammation.
Som tur var så hade Lars fixat en gran förra helgen och den fick vi försöka få in så fort Lars var någorlunda pigg igår. Han blev helt slut av att gå ut, såga av granen lite och bära in den. Så jag fick fixa Livs gran. Och igår kväll kom iallafall en ljusslinga upp i granen. Den andra slingan och kulorna fick vi upp idag på förmiddan. Det är nog första gången jag klär en gran i etapper...
Så svårt att fota men det blev en gran med vita och silvriga kulor. Glitter skippade vi och i toppen blev det en ny stjärna. Granen är verkligen jättefin och tät.
Under veckan har jag gjort allt julgodis vi ska ha bl a denna citronkola. Den blev supergod så hinner ni göra ett godis till innan jul så gör denna!
5 3/4 dl strösocker
3 st citroner
125 gram smör
350 gram vit choklad
200 gram kokosfett

Tvätta och riv av det gula skalet från citronerna i en kastrull. Pressa ur all saft i kastrullen. Koka upp tillsammans med socker tills sockret smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp till 115 grader. Tillsätt smöret och fortsätt koka upp till 120 grader. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank. Tärna ner kokosfettet och låt smälta underomrörning. När smeten är blank, häll upp den i en stor bakplåtsklädd form. Låt kallna innan du skär upp i bitar.
Recept från Jennys matblogg

lördag 20 december 2014

Nya hallen och kaminen!

Trodde väl aldrig att jag skulle få lägga ut detta men ÄNTLIGEN är det klart!! Fast en ynka sak är inte klar såg jag när jag tog kort, det är väl de där 3 % som alltid blir ogjort i ett rum det...
Hur som helst är jag/vi supernöjda med hur det blev. Tidigare var det en gaanska smal hall med en hel vägg under trappen. På väggen fanns en dörr in till ett pannrum. Själva pannan tog vi ut när vi bytte värmesystem så då fick vi ett bra förvaringsutrymme. 
Det va väl egentligen Lars som började prata om att ta upp väggen och sätta upp en kamin. Jag var nog lite mer tveksam men jag litade på Lars. ;) I mars började Lars riva, först inne i pannrummet men sen gick det inte att gömma så mycket längre. I flera månader levde vi i ett litet kaos men bit för bit la vi saker bakom oss och närmade oss sakta målet. Det mesta har vi gjort själva, Jan har varit med och gjutit golvet och rörmokaren fick dra om lite rör. Och såklart har vi haft elektriker här. Till trappen skulle vi ta hjälp men den gubben var en sort för sig...












Från köket sett..
Och från vardagsrummet.

onsdag 17 december 2014

En liten julklapp till mig...

Idag kom det på posten, det jag hade beställt till mig som en liten julklapp. Elsa Beskows klassiska månadsbilder. Var egentligen sugen på decembers bild men när jag fann ett bra pris så slog jag till på allihop. Nu gäller det bara att komma ihåg att byta ut dem varje månad.
 Beställde dem här.

måndag 15 december 2014

Jul vid entrén.

I tisdags när det var frost ute så passade jag på att ta kort på det jag pyntat vid entrén. 
Har ställt upp kälken mot väggen som jag tokfyndade på auktionen i somras. Satte tallris i krukorna på armeringsnätet, en gran i en gammal hink, kransar av gran på dörrarna och sen har jag ställt fram andra saker som jag tycker passar.
En gammal trälåda framför dörren.

I blomlådorna har jag lagt halm. Och köpt brysselkål som jag trätt på ståltråd och stuckit ner i jorden. 

Prydnadskålen och silvereken är från i somras. Även här har jag dekorerat med halm, stuckit ner brysselkål och lagt ut äpplen. Äpplena i korgen är frostade, jättelätt att göra med äggvita och strösocker. Ett tips är dock att ta in dem när det förväntas bli orkan och regn annars är de inte så jättefrostade längre...;)


söndag 14 december 2014

Kladdkaka med apelsinkrokant!

Idag provade jag något nytt till söndagsfika. Kladdkaka har jag gjort måånga gånger men nu provade jag att ha i vanlig choklad och idag föll valet på apelsinkrokant.


100 gram smör
100 gram valfri choklad
4 msk kakao
2 ägg
1 1/4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl socker

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smält chokladen i vattenbad. Rör samman alla ingredienser. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda i 24 minuter. Låt kakan svalna några timmar innan servering.

lördag 13 december 2014

Pepparkaksbak!

Igår kväll gjorde jag en egen pepparkaksdeg. Eller ja, lite fuskade jag då jag köpte en färdig kryddblandning men annars knådade jag ihop den själv. Så idag bakade vi ut den, hela familjen tillsammans. Liv var jätteduktig och kavlade ut själv och tryckte formar.




Jag gjorde pepparkaksgrissini. Det blev lite väl stora, hade glömt hur mycket pepparkakor sväller i ugnen...Hann också göra en sats med saffransbullar så nu har vi så vi klarar oss fram till jul!
Nej, nu blir det soffmys, trevlig lördagskväll!

torsdag 11 december 2014

Hiss och diss!

Idag var det luciafest på Livs förskola! En jättemysig tillställning som pedagogerna tillsammans med barnen gör för oss. Visste ni att förskolan inte har någon som helst tvång att göra sånt här eller anordna sommarfester eller vårstädning på gården. Många tar lite för givet och räknar med att pedagogerna ska ställa upp. Så ni som har barn på förskolor som fortfarande anordnar luciafester etc, tala om att ni uppskattar det extra som pedagogerna gör. Själv uppskattar jag ett enkelt Tack när man lämnar festen. Mer än så behöver det inte vara.
Dissen då? Jo, innan barnen kom in så ombedes vi att inte ta kort eller filma på barnen utan göra det efteråt. Och detta blir jag så jävla trött på! Inte på pedagogerna och inte heller på de eventuella föräldrar som har bett om detta utan på alla jävla människor som lagt ut kort på andras barn på Facebook under de senaste åren. Det är pga av dessa människor som jag inte kan ta ett enda kort på Liv eller filma henne så hon kan ha kvar som minne. För några år sedan var det inte ens prat om att man inte skulle få ta kort eller filma och när vi var små så fanns det absolut inte på kartan. Ska vi aldrig få ta kort eller filma Liv i förskole och skolsammanhang? Tack alla puckon!!
Nej, dags för arga tanten att gå och lägga sig. Halv 6 drar jag till jobbet för att gå lucia med mina ungar på jobbet. Det ni! ;)

tisdag 9 december 2014

På promenad!

Jag och Liv tog en uppfriskande promenad förut. Imorse när jag vaknade och tittade ut trodde jag först att det hade snöat. Men man får vara glad för det lilla, lite frost lyser upp och få saker är så vackert som frostiga träd och växter. Eller vad säger ni?




måndag 8 december 2014

Lummerkransar!

 Oj vad tiden rusar nu. Denna vecka är det Lucia, både på Livs förskola och på mitt jobb. Idag fick jag hämta hem en febrig tjej från förskolan men hoppas verkligen att hon är frisk till torsdag kväll och kan vara med på Lucia. Tycker det är såå mysigt. Var i kyrkan på Lucia i helgen och jisses vad fint det var! Satt faktiskt med tårar i ögonen ett par gånger. Kanske det få bli en tradition, att gå i kyrkan på Lucia.
Vet ni vad jag har gjort? Jo fått tag på lummer och gjort två små lummerkransar. (Och ja, man får faktiskt plocka om man plockar för eget bruk.) De  hängde jag på vitrinskåpet i köket. Tycker de blev så fina! Och tänk att jag en gång var på väg att göra mig av med detta vitrinskåp som då var i omålad furu...


Försöker njuta av decembertiden som tyvärr inte bjuder på så mycket snö. I söndags var vi bjudna av mamma på julbord, julkorten är fotade och beställda och ikväll kom jag på hur jag ska duka på jul. Har också precis klickat hem en liten julklapp till mig själv, ni ska få se när jag fått dom...

lördag 6 december 2014

Ljuslyktor!

I år har jag längtat jättemycket efter att få ta fram för advent och jul.
Fyndade två juliga ljuslyktor på loppisen här i bygdegården i somras. Såklart gillade jag inte att de var röda utan målade om dom. Har gått lös med sprayfärg under sommaren men det är så smidigt och så kul! Att penselmåla dessa hade ju inte funkat alls t ex. 




onsdag 3 december 2014

Sockerlåda!

Ojojoj, vad är det som händer i Sverige? Hoppas att de som röstade på Sverigedemokraterna sist begriper bättre i dag och röstar på något annat i nästa val. Fy fan rent ut sagt!!
Till något trevligare...I dag har jag och Liv varit lediga tillsammans och det blev en sväng till Biblioteket, vi handlade lite och tog en promenad till skogen. Hann också att greja lite ute vid entrén men det blev inte riktigt klart. Har tagit in en liten gran som jag satt i en glasburk och ställt in i en sockerlåda. På sockerlådan har jag ställt ett blockljus som jag satt kanelstänger runt och virat kring ett fint band.

måndag 1 december 2014

Min helg!

Vilken bra helg jag haft! Var lite förkyld under veckan och var jättetrött efter Göteborgshelgen men på fredagen kändes det som det hade vänt och när jag slutat (tidigt) åkte jag hem och tog en fika tillsammans med Lars och Liv och bara njöt av att helgen låg framför. Sen krånglade vi med adventsstjärnorna och jag försökte pynta lite. Till slut fick vi upp alla stjärnor och vi tog en mysig fredagskväll i soffan. Efter en helg borta tidigare så kändes det otroligt skönt att bara vara hemma. På lördagen kom Jan och hjälpte Lars med att byta dörr. Den kom till slut och inga hack i den...Jag och Liv bakade lussebullar under tiden så när de va klara så fikade vi tillsammans. Och de blev så goda! Receptet la jag ut tidigare. Kommer garanterat göra en omgång till innan jul. Även lördagskvällen gick i mysets tecken och vi såg på sådant som vi låg efter med, b la Dicte. På söndag var vi på kalas på eftermiddagen men var hemma tillbaka i bra tid.
En riktig bra helg! 
De tre kommande veckorna innan jul har jag tagit ledigt onsdagar så det ser jag jättemycket fram emot. Då ska jag pyssla och njuta av december och ledighet tillsammans med Liv.
Ett pyntat fönster i köket.