torsdag 1 augusti 2013

Knäckebröd á la Ernst!


1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl vetemjöl
2-3 dl fint rågsikt
1 dl olivolja
2 dl vatten
2 nypor salt
1 tsk bakpulver
äggvita att pensla med
flingsalt, solrosfrön, linfrön och sesamfrön att dekorera med.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan mjölet, rågsikten och vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten. 
3. Tillsätt salt och olivolja samt bakpulver och blanda runt tills det blir en fast deg. 
4. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra. 
5. Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg så att den blir ca 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller ett rivjärnsbotten.
6. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla äggen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön. 
7. Grädda kexen i ca 15-20 min tills de fått en gyllene färg. 

Inga kommentarer: