tisdag 25 februari 2014

En supergod kladdkaka!

Lars har haft födelsedag under helgen och när hans föräldrar och syskon kom så bjöd jag på en ny kladdkaka. Den va riktig god och mäktig, men det är ju bra för då behöver man ju inte ta så stor bit. :) 

Kladdkaka med rice crispies!
 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )
Topping: Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad
                                                     
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Börja med att breda ut hälften av kladdkakssmeten  i den och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten av  kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
Recept från Jennys matblogg.

(Jag fick ha kakan i ugnen dubbelt så länge så prova med sticka innan du tar ut den.)

Inga kommentarer: