lördag 29 november 2014

Saffransbullar!

Jag brukar försöka baka till första advent och detta år blev det saffransbullar. Tror faktiskt att det är något liknande recept på dessa och saffransgifflarna jag brukat gjort. Dessa var lättare att baka tycker jag. Dels var det inte lika pilligt och sen fick fyllningen ligga kvar. I gifflarna hade de en redens att rinna ut och hamna på plåten istället. För mig i alla fall. :)

De blev supergoda och jag tror faktiskt att det kommer bli en omgång till innan jul!
Receptet kommer här:
50 gram färsk jäst (jag tog torrjäst för det var det som fanns hemma...)
150 gram smör eller margarin
2 påsar saffran á 1/2 gram
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk 
250 gram kesella 10% (en burk alltså)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl mjöl
Fyllning:
200 gram smör eller margarin
1 1/2dl strösocker
4 tsk vaniljsocker (men jag tog in lite extra)
Till pensling:
ägg och pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet. Stöt saffran med lite av strösockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta smöret. tillsätt mjölken och värm till det är fingervarmt.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, ägg och salt. Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Jäs under bakduk 30-45 min
Rör ihop fyllningen.
Ta upp den färdigjästa degen och dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del och bred på fyllningen. Vik kakan dubbel och skär remsor som ni sedan snurrar. Lägg bullarna i formar eller på en bakplåtsklädd plåt. Täck med bakduk och jäs ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i  ugnen i ca 8 min.

måndag 24 november 2014

Att ha något att längta till.

Vi hade länge planerat att åka till Göteborg en helg i november. Ett tag såg det dystert ut när vi inte hittade något hotell men till slut så kom det in ett fint hotell. Det låg en bit utanför centrum och det var väl det som gjorde oss lite tveksamma. Det är ju alltid skönt att bo centralt. Men det såg så fint ut och hade billig parkering och Lars är ganska van att köra i Göteborg så vi slog till. 
Hotellet heter Radisson blu och ligger på Lindholmen. Och det var såå fint!! Lätt det finaste hotellet jag bott på. Tog en del kort, lite snabbt med mobilen så kvalitén är inte den bästa. 

Vi bodde på nionde våningen och rummet var så fint inrett. Och faktiskt gott med plats för oss tre.

När vi kom ner till Göteborg på fredagen så tog vi en tur i Nordstan och på kvällen åt vi på Pizza hut och fortsatte till Liseberg. Där var det inte alls så mycket folk utan riktigt lugnt och skönt. Vi tittade på allt fint, var i Kaninlandet, åkte karuseller och fikade. Liv tyckte detta var jättemysigt så nästa gång får vi vara där längre.
Liv är så otroligt tacksam och lätt att ha med. Det visade hon verkligen när hon hängde med oss på Ullared i 9 timmar på lördagen...
Hotellets frukostmatsal:



 Tänk att vi faktiskt fick se solen också när man åkte hemifrån. Vi hade jättetur med vädret och det varken blåste eller regnade.
 Efter frukosten sista morgonen så tog vi oss upp till spat på översta våningen. Där fanns två bubbelpooler och en utomhuspool. Där slappade vi en timme innan vi checkade ut.
 Helgen blev verkligen superhärlig och mysig och jag är så glad över att vi kan göra sånt här tillsammans!

lördag 15 november 2014

Fikabuffé!

Idag har vi haft kalas på Myra. Jag fyllde 25 i år igen så släkten kom på sopplunch och fikabuffé. Mycket gott blev det. Kul att göra något annorlunda än det vanliga jag brukar bjuda på.


 Kan lova att det finns en hel del kvar...
Mycket av det jag gjort hittar ni på Bakverk och fikastunder och på Jennys matblogg. Är det något ni vill ha recept på och inte hittar på deras sidor så hojta till så fixar jag det.

fredag 14 november 2014

Skåpet!

Tänk att vi har byggt ett eget skåp. När vi inte hittade något som passade i mått så blev det ett egengjort. Fann två fönster i uthusen som vi använde oss av. Annars är det hobbyskivor som vi använt. Inne i skåpet satte vi hyllplan i nivå med spröjsen. Och jag satte också upp ett spetstyg för att dölja det som är bakom. (Nu syntes det väldigt väl men det är pga blixten.)






onsdag 12 november 2014

Bokstöd!

Har länge velat ha ett bokstöd i betong. Men så fick jag en idé när de sålde ut pappbokstäver på Panduro. Jag målade det grått och fyllde det med sand. Så blev den ganska tung och fungerar bra som bokstöd.

söndag 2 november 2014

Trappen!

Nu är trappen färdigmålad. Det blev en grå trappa, samma färg har vi på övervåningen på ett nylagt golv. Så nöjd med den färgen! Är lite sugen på att måla alla golv i huset men det känns som ett stoort projekt. Tidigare hade vi en väldigt öppen trappa så nu valde vi att sätta upp spaljé.
Och så här såg den alltså ut förut! Är så glad att vi vågade ge oss på trappen själva (efter ett mindre trevligt besök av den som vi tänkte ta hjälp av). 
För att få bort limmet under mattan använde vi ett ganska starkt medel som var väldigt effektivt. Man penslade på ett lager, täckte med plastfolie 5-10 minuter och sen skrapade man med en färgskapa.