söndag 21 december 2014

Klä granen och citronkola.

Vilken vecka det blev!! Lars blev sjuk i måndags och blev bara värre under veckan. Sådant som vi hade planerat att göra blev inte av och sådant som vi inte planerade men som vi blev tvungna till (t ex hämta ett paket i Munkfors som blivit felsorterat) gjorde hela veckan lite tjosanhejsan! Kulmen nådde oss på fredagskväll när Lars fick över 40 graders feber trots alvedon och ringde sjukvårdsrådgivningen för att rådgöra hur mycket febernedsättande han kunde äta. Den han pratade med tyckte han skulle åka till akuten eftersom febern hoppade så, så kl 23 ungefär kom vi in på akuten. Där blev han ordentligt undersökt och prover togs men förmodligen var det "bara" en ordentlig virusinfektion. Läkaren hörde inget konstigt på lungorna men Lars fick möjlighet att åka upp på lördagen ifall han ville röntga. Efter lite velande på lördag åkte han upp och tur var det för det visade sig att han fått lunginflammation.
Som tur var så hade Lars fixat en gran förra helgen och den fick vi försöka få in så fort Lars var någorlunda pigg igår. Han blev helt slut av att gå ut, såga av granen lite och bära in den. Så jag fick fixa Livs gran. Och igår kväll kom iallafall en ljusslinga upp i granen. Den andra slingan och kulorna fick vi upp idag på förmiddan. Det är nog första gången jag klär en gran i etapper...
Så svårt att fota men det blev en gran med vita och silvriga kulor. Glitter skippade vi och i toppen blev det en ny stjärna. Granen är verkligen jättefin och tät.
Under veckan har jag gjort allt julgodis vi ska ha bl a denna citronkola. Den blev supergod så hinner ni göra ett godis till innan jul så gör denna!
5 3/4 dl strösocker
3 st citroner
125 gram smör
350 gram vit choklad
200 gram kokosfett

Tvätta och riv av det gula skalet från citronerna i en kastrull. Pressa ur all saft i kastrullen. Koka upp tillsammans med socker tills sockret smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp till 115 grader. Tillsätt smöret och fortsätt koka upp till 120 grader. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank. Tärna ner kokosfettet och låt smälta underomrörning. När smeten är blank, häll upp den i en stor bakplåtsklädd form. Låt kallna innan du skär upp i bitar.
Recept från Jennys matblogg

1 kommentar:

Emma sa...

Men fy, stackars Lars. Inte konstigt att han var så dålig! Hoppas han blir bättre nu då. Kram på er